Naar een High School gaan in het buitenland is een droom voor veel middelbare scholieren. De mogelijkheid om naar een ander land te gaan en een nieuwe cultuur te ontdekken is natuurlijk superleuk, maar als je in Nederland woont moet je rekening houden met de leerplichtwet. Hoe kun je de middelbareschooltijd in Nederland combineren met een jaar High School in het buitenland zonder problemen met de leerplicht? Hier leggen we het je uit.
Wat is leerplicht?
Alle kinderen in Nederland van 5 tot en met 16 jaar oud zijn leerplichtig. Zij moeten op die leeftijd dus verplicht naar school. Na die tijd gaat de kwalificatieplicht in. Dit betekent dat je na je zestiende verplicht naar school moet tot je 18 jaar bent of een diploma hebt behaald op mbo-niveau 2,3 of 4, havo of vwo. Er zijn enkele uitzonderingen die gemaakt kunnen worden op de leerplichtwet. Als je naar het buitenland wilt gaan voor een High School programma is het dus belangrijk om te weten wat de gevolgen zijn voor jouw situatie.
Hoe zit het met de leerplicht als je een jaar naar het buitenland gaat?
De leerplicht in Nederland is streng, maar er zijn manieren om een jaar in het buitenland te combineren met de leerplicht:
- Vrijstelling van leerplicht: In sommige gevallen kun je vrijstelling krijgen van de leerplicht. Dit moet je aanvragen bij de leerplichtambtenaar van jouw gemeente. De voorwaarden voor vrijstelling kunnen per gemeente verschillen, dus het is belangrijk om dit ruim van tevoren te regelen.
- Terugkeer naar Nederland: Houd er rekening mee dat je na je jaar in het buitenland weer moet instromen in het Nederlandse schoolsysteem. Dit kan soms moeilijk zijn omdat het onderwijssysteem in andere landen totaal anders is dan in Nederland. Bespreek voorafgaand met jouw school alles door om eventuele narigheden te voorkomen. Zorg dat jouw Nederlandse school op de hoogte is van alle vakken, duur en overige zaken. Per school zal er gekeken worden hoe jouw terugkeer geregeld kan worden, dit is persoonsgebonden en zal dus voor iedereen anders zijn. Tip: leg zaken vast op papier, zoals via mailcommunicatie, zodat je hierop terug kunt vallen wanneer er onenigheid ontstaat.
Welke stappen moet je zetten?
- Bespreek het met je school: Praat met je mentor, decaan, of directeur over je plannen. Zij kunnen je informeren over de mogelijkheden en wat er nodig is om je leerplicht te regelen.
- Neem contact op met de leerplichtambtenaar: De leerplichtambtenaar van jouw gemeente kan je informeren naar de mogelijkheden voor een vrijstelling van de leerplicht.
- Kies een geschikt programma: Zoek een uitwisselingsprogramma of school die bij jouw wensen en behoeften past. Let hierop bij de kwaliteit van het onderwijs.
- Regel de administratie: Zorg ervoor dat alle nodige documenten en formulieren op tijd worden ingediend. Dit gaat onder andere om je aanvraag voor vrijstelling van leerplicht, inschrijving bij de buitenlandse school en eventueel een visumaanvraag.
- Voorbereiding op vertrek: Bereid je goed voor op je vertrek door onder andere te leren over het land waar je naartoe gaat en de cultuur ervan. Zorg ook dat je de taal een klein beetje beheerst.
Terugkeer naar Nederland: Wat kan je verwachten?
Na een langere tijd in het buitenland kan het lastig zijn om weer teug te keren naar Nederland en het Nederlandse schoolsysteem. Daarom zijn er enkele dingen waar je rekening mee moet houden.
- Herintreding in het Nederlands onderwijs: Bespreek ruim van tevoren met je school in Nederland hoe de herintreding zal gaan zodra je weet terug thuis bent. Het kan namelijk zo zijn dat je toetsen moet maken of extra lessen moet volgen om na je uitwisseling weer op het niveau van het Nederlandse onderwijs te komen.
- Omgekeerde cultuurschok: Je zult merken dat de tijd die je in het buitenland hebt doorgebracht je heeft veranderd. Daarom kan het even duren voordat je je weer helemaal thuis voelt in Nederland. Weet dat dit normaal is en geef jezelf wat tijd om weer te wennen.
Veelgestelde vragen
1. Kan ik zomaar een jaar naar een buitenlandse High School zonder mijn leerplicht te schenden?
Nee, dit kan niet zomaar. Als je een jaar naar een High School in het buitenland gaat moet je rekening houden met de Nederlandse leerplichtwet. Je moet dit goed regelen met je school en de leerplichtambtenaar.
2. Hoe krijg ik vrijstelling van de leerplicht?
Je moet contact opnemen met de leerplichtambtenaar uit jouw gemeente en een officiële aanvraag indienen. Dit moet ruim van tevoren gebeuren en soms moet er aangetoond worden dat de buitenlandse school het onderwijs op een gelijkwaardig niveau als in Nederland geeft.
3. Ik ben ouder dan 16 jaar, heb ik dan nog te maken met leerplicht?
Nee, als je ouder dan 16 jaar bent, heb je niet meer te maken met leerplicht, maar met kwalificatieplicht. Dit betekent dat je tot je 18 jaar bent naar school moet of een diploma moet hebben behaald op mbo-niveau 2, 3 of 4, havo of vwo. Ook hier kan je met de leerplichtambtenaar bespreken welke leerplicht regels er op jouw situatie van toepassing zijn.
4. Wat gebeurt er als mijn buitenlandse schooljaar niet wordt erkend wordt in Nederland?
Als je schooljaar in het buitenland niet erkend wordt in Nederland, kan het zo zijn dat je extra toetsen moet afleggen of extra lessen moet volgen om weer op niveau te komen als je terug bent in Nederland. Bespreek dit van tevoren goed met je Nederlandse school zodat het voor jou en je school duidelijk is wat je te wachten staat bij terugkomst.
5. Hoe weet ik of mijn school in het buitenland erkend wordt?
Dit hangt van de specifieke omstandigheden af en van de regels van de leerplichtambtenaar in jouw gemeente. Vaak moet je kunnen bewijzen dat de buitenlandse school op gelijkwaardig niveau onderwijs biedt.
Naar een buitenlandse High School gaan is een onvergetelijke ervaring die je superveel kan brengen. Het is wel enorm belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de leerplichtwet en de stappen die je moet nemen om het geweldige avontuur mogelijk te maken. Zorg dat je een goede planning hebt, goed communiceert met je Nederlandse school en de leerplichtambtenaar en jouw high school organisatie. Vergeet niet dat je uitwisseling niet alleen om academische groei gaat, maar ook over nieuwe vriendschappen, persoonlijke ontwikkeling en het maken van onvergetelijke herinneringen.