fbpx

Hoeveel kost een High School jaar in het buitenland?

Een jaar op een high school in het buitenland doorbrengen is een droom voor veel mensen en ervaring die je leven kan veranderen. Het biedt de kans om een nieuwe cultuur te ontdekken, een nieuwe taal te leren, en internationale vriendschappen op te bouwen. Maar naast deze persoonlijke en educatieve voordelen komen er ook kosten bij kijken. Het is belangrijk om een idee te hebben van het kostenplaatje van zo’n avontuur. Om dit wat overzichtelijker te maken zullen we hier op een rijtje zetten welke kosten je kunt verwachten voor een High School jaar in het buitenland.

1.        Programmakosten

De grootste kostenpost bij een jaar op een high school in het buitenland zijn vaak de programmakosten. Deze kosten kunnen sterk variëren afhankelijk het programma wat je volgt, het land waar je naartoe gaat en de duur van je verblijf. Programmakosten dekken doorgaans de plaatsing op een high school, de kosten van de school zelf, en de begeleiding tijdens je verblijf maar soms ook de vlucht. Programma's kunnen variëren van enkele duizenden tot tienduizenden euro's. Het is belangrijk om goed onderzoek te doen naar het programma wat bij jou past. Denk hierbij aan de verschillen in prijs tussen verschillende landen en het verschil tussen openbare scholen en privéscholen. Kies voor een organisatie die jou goed kan helpen en begeleiden bij het maken van de keuze.

2.        Vliegtickets

Een andere belangrijke kostenpost zijn de vliegtickets. De kosten van een vlucht naar je bestemming kunnen sterk variëren, afhankelijk van het land van bestemming, de luchtvaartmaatschappij, het seizoen, en hoe ver van tevoren je boekt. Het kan voordelig zijn om ruim van tevoren te boeken en flexibel te zijn met je reisdata. Zoals hierboven benoemd zit het ticket soms ook al inbegrepen in het high school programma.

3.        Verzekeringen

Het is belangrijk goed verzekerd te zijn als jij op high school gaat. Houd er rekening mee dat een reguliere reisverzekering vaak niet voldoende is. Kies daarom voor een partij die gespecialiseerd is in langdurige buitenlandreizen en laat je informeren door jouw high school organisatie. Het is tevens ook aan te raden om een annuleringsverzekering af te sluiten. Je weet namelijk nooit wat er onverwachts mis kan gaan, better safe than sorry.

4.        Visum- en administratiekosten

Voor een langdurig verblijf in het buitenland heb je vaak een visum nodig, de kosten zijn afhankelijk van het land en type visum. Daarnaast zijn er vaak administratiekosten verbonden aan het aanvragen van een visum, zoals kosten voor vertalingen van documenten, het verkrijgen van een gezondheidsverklaring, en andere vereiste papieren. Het is belangrijk om je goed te informeren over de specifieke visumvereisten en de bijbehorende kosten voor het land waar je naartoe gaat. Eventuele extra reizen van- of naar de ambassade of consulaat kunnen ook van toepassing.

5.        Schoolkosten

Hoewel de programmakosten meestal de kosten voor het onderwijs dekken, kunnen er nog extra schoolkosten zijn. Dit omvat schoolboeken, schooluniformen, sportkleding, excursies en andere activiteiten gerelateerd aan school. Daarnaast kunnen er kosten zijn voor deelname aan buitenschoolse activiteiten, zoals sportclubs, muzieklessen, of andere hobby's. Het is goed om van tevoren te informeren welke extra kosten je kunt verwachten bij jouw high school organisatie, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

6.        Lokale transportkosten

Afhankelijk van de locatie van je school en de plaats waar je verblijft, kunnen de dagelijkse transportkosten oplopen. Dit kan het gebruik van het openbaar vervoer zijn, zoals bussen, treinen, en metro's, maar ook kosten voor fietsen. Sommige scholen bieden vervoerspassen aan tegen lagere tarieven, maar deze kosten moeten toch in je budget worden meegenomen. Het is handig om dit van te voren met je gastgezin/gastschool te overleggen, zij kennen de locatie het beste. Het komt ook vaker voor dat je wordt afgezet door een gastouder, onderweg naar zijn/haar werk.

7.        Persoonlijke uitgaven

Houd rekening met je persoonlijke uitgaven. Je bepaalt natuurlijk zelf hoe veel je uitgeeft aan uitjes, activiteiten, uiteten of tripjes. Als je maar een beperkt budget hebt, of juist voor jezelf een budget het opgesteld,  is het goed om vooraf te bepalen hoe veel geld in je in de maand wil uitgeven aan bepaalde 'posten' zoals vrije tijd. Neem ook je eventuele kosten voor je telefoon/internet en kleding mee in de berekening.

8.         Noodpotje

Het is verstandig om een noodpotje achter de hand te hebben voor onverwachte uitgaven. Dit kan variëren van medische noodgevallen tot onverwachte reiskosten. Het is altijd aan te raden om extra geld beschikbaar te hebben in geval van nood.

9.        Culturele en sociale activiteiten

Een belangrijk deel van je jaar in het buitenland zal bestaan uit het deelnemen aan culturele en sociale activiteiten. Deze activiteiten kunnen variëren van schoolfeesten en sportevenementen tot excursies en culturele uitstapjes. Hoewel sommige van deze activiteiten misschien inbegrepen zijn in de programmakosten, zijn er vaak extra kosten verbonden aan deelname aan bepaalde evenementen of uitstapjes. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij het opstellen van je budget. Deze activiteiten zijn een essentieel onderdeel van je ervaring en bieden je de kans om je gastland beter te leren kennen en om vrienden te maken.

10.        Taalcursussen en bijles

Afhankelijk van je kennis van de taal die in het gastland wordt gesproken, kan je ervoor kiezen om extra taalcursussen of bijlessen te volgen. Hierdoor kan je het verblijf in het gastland makkelijker maken. De kosten voor deze taalcursussen kunnen variëren, afhankelijk van de intensiteit van de lessen, de locatie van de taalschool en de duur van de cursus. Om niet voor verrassingen te komen staan, is het goed om de verschillende opties van tevoren te onderzoeken en dit eventueel op te nemen in je budget.

11.        Gezondheid en welzijn

Het is belangrijk om ook rekening te houden met de kosten voor je gezondheid en welzijn tijdens je verblijf. Dit betekent niet alleen medische kosten die niet door je verzekering worden gedekt, maar ook kosten voor fitnessabonnementen, sportactiviteiten, en eventuele therapieën of counseling die je nodig hebt. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de gezondheidszorgvoorzieningen in je gastland en wat je moet doen in geval van ziekte of een ongeval. Het is ook goed om te weten waar je terecht kunt voor mentale ondersteuning en welzijnsdiensten. Soms is een decaan of mentor vanuit je gastschool al voldoende zijn, vraag vooraf hoe dat geregeld is op jouw gastschool.

12.        Kleding en uitrusting

Afhankelijk van het klimaat en de culturele normen in je gastland, moet je mogelijk nieuwe kleding en uitrusting aanschaffen. Dit kan variëren van winterkleding voor koude klimaten tot sportkleding voor deelname aan buitenschoolse activiteiten. Het is goed om van tevoren te onderzoeken wat je nodig hebt en hiervoor een budget op te stellen. Dit voorkomt dat je voor verrassingen komt te staan en zorgt ervoor dat je goed voorbereid bent op je nieuwe omgeving.

Tips die kunnen helpen bij het budgetteren van een High School uitwisseling:

  1. Spaar vooraf: Zorg ervoor dat je een spaarpotje hebt die je eventueel als buffer kan gebruiken.
  2. Houd je uitgaven bij in een boekje: Leer je eigen uitgavenpatroon kennen.
  3. Maak een gedetailleerd uitgavenplan: Weet wat je kan en wil gaan uitgeven.
  4. Houd rekening met wisselkoersen: Wisselkoersen veranderen, dus je euro’s kunnen op dit moment een andere waarde hebben in het gastland dan op het moment dat je vertrekt.
  5. Minimaliseer extra kosten: Probeer extra onnodige kosten zo veel mogelijk te vermijden.
  6. Creëer een buffer: Dit zorgt voor wat zekerheid en minder stress, voor het geval dat er onverwachte dingen gebeuren waarbij ongeplande kosten komen kijken.
  7. Vraag om advies van oud-uitwisseling studenten: Vraag om advies en tips. Let wel op: de situatie is anders bij iedereen.

Veel zien een High School programma als een duur avontuur maar het biedt ook heel veel voordelen en mogelijkheden. Niet alleen je persoonlijke maar ook je educatieve ontwikkeling. Je wordt volwassen, leert een andere taal en cultuur en daarnaast krijg je een heel nieuw leven met familie en vrienden. Het is een uniek avontuur dat ook bij iedereen anders zal zijn. Wil jij graag op high school? Zorg dat je het geld geregeld krijgt met deze tips. Vergelijk ook verschillende landen, programma duren en organisaties met elkaar om erachter te komen wat het beste bij jou past.