fbpx

Hoe voorkom je heimwee tijdens je uitwisseling?

Een jaar op uitwisseling gaan naar een High School in het buitenland is een unieke kans en een avontuur dat je nooit meer zal vergeten. Je maakt onvergetelijke herinneringen, ontmoet nieuwe mensen en leert een nieuwe cultuur kennen. Maar het kan ook een uitdaging zijn, zeker als je te maken krijgt met heimwee. Het is zonde als de heimwee naar de mensen thuis of je thuisland je weerhoudt om van dit avontuur te genieten, maar gelukkig zijn er verschillende tips tegen heimwee die je kunnen helpen.

 

Voorbereiding is belangrijk

Een goede voorbereiding kan een groot verschil maken. Het is daarom ook belangrijk om, voordat je vertrekt, zo veel mogelijk informatie te hebben over de bestemming waar je heen gaat. Probeer te leren over de cultuur, de mensen en de gewoontes van het land. Mocht je de taal nog niet spreken, probeer dan voor vertrek de basis onder de knie te krijgen. Hoe meer je van tevoren weet en hoe beter je jezelf hebt voorbereid, hoe minder overweldigend alles zal zijn als je aankomt. Bespreek ook je verwachtingen met vrienden en familie van tevoren, zodat je je ook mentaal kunt voorbereiden op de uitwisseling.

Dagelijkse routine

Het hebben van een dagelijkse routine kan je helpen om je sneller aan te passen aan de nieuwe omgeving. Ga op zoek naar activiteiten die je dagelijks kunt doen. Denk aan sporten, lezen of een stukje wandelen. Het hebben van een vaste routine geeft structuur aan je dag en het kan je helpen je meer thuis te laten voelen. Dit kan dus ook als afleiding werken voor heimwee.

Wees betrokken

Een van de beste manieren om heimwee te voorkomen, is actief en betrokken zijn in de regio waar je zit. Meld je aan bij een schoolclub, sportteam of vrijwilligersproject. Dit kan niet alleen helpen als afleiding van de heimwee, maar dit geeft je ook de kans om nieuwe mensen te leren kennen en meer over de lokale gewoontes en cultuur te leren. Tip: vraag je gastgezin, medestudenten of  local om je mee te namen naar hun favoriete plekjes van de omgeving. Dit kan je helpen om nieuwe dingen te ontdekken en met praktische tips, zul jij je sneller thuis voelen.

Houd contact met thuis, maar met mate

Het is natuurlijk erg belangrijk om contact te houden met je familie en vrienden thuis, maar je moet hier wel een goede balans in weten te vinden. Te veel contact met mensen thuis zou je heimwee kunnen versterken. Plan bijvoorbeeld een vast aantal momenten per week in om te videobellen met thuis. Op deze momenten kan je de mensen thuis updaten over de dingen die je zelf meemaakt en blijf je op de hoogte van de dingen die thuis gebeuren, zonder dat je jezelf constant herinnert aan de dingen die je mist. Je bouwt in het gastland een nieuw eigen leven op waar je nieuwe vrienden zult krijgen en waar je een gastgezin hebt en waar je beiden ook allerlei leuke dingen mee gaat beleven. Uiteraard is het leuk om iedereen te spreken, maar het kan ook verdrietig zijn als iedereen continue benadrukt hoe erg je wordt gemist.

Praat over je gevoelens

Heimwee is erg normaal en komt vaak voor bij studenten die een High School uitwisseling doen omdat dit vrijwel altijd om een langere periode gaat van een half jaar tot jaar. Het is ook belangrijk om te weten dat je niet de enige bent die dit ervaart. Praat over je gevoelens met je gastgezin, vrienden of begeleiders. Ze zullen je vaak begrijpen en je kunnen steunen. Het delen van je gevoelens is niet alleen goed om je omgeving op de hoogte te houden, het kan ook voelen als een opluchting wanneer je het kenbaar hebt gemaakt. Ook kan het helpen om je gedachtes, ervaringen of gemis op te schrijven in een dagboek. Wat ook nog leuk is als herinnering voor later.

Maak je nieuwe omgeving persoonlijk

Probeer je nieuwe omgeving zo veel mogelijk eigen te maken. Neem wat persoonlijke spullen van thuis mee, zoals foto’s of je favoriete decoraties, waar je je kamer bij het gastgezin mee kan inrichten. Dit helpt je een vertrouwd gevoel te krijgen in de nieuwe omgeving. Ook zal het helpen om de stad of het dorp waar je verblijft te verkennen en favoriete plekjes zoals cafeetjes, restaurants of een leuk park te vinden. Dit helpt je ook weer om je meer thuis te voelen.

Omarm de cultuurverschillen

Culturele verschillen, kunnen zeker in het begin, erg lastig zijn. Desondanks, zijn die verschillen vaak ook de reden voor een uitwisseling: het ontdekken van andere normen, waarden en culturen. Sta ervoor open en accepteer dat dingen anders gaan dan jij gewend bent. Omarm het en neem actief deel in deze nieuwe gewoonten en gebruiken.

Maak doelen voor jezelf

Stel realistische doelen voor jezelf voor tijdens je uitwisseling. Dit kunnen academische doelen zijn, zoals bijvoorbeeld het verbeteren of leren van een taal, of persoonlijke doelen, zoals het maken van nieuwe vrienden en het aanspreken van onbekende mensen. Het behalen van je doelen kan een gevoel van succes geven, wat een positief effect zal hebben op je humeur en dat kan weer heimwee verminderen.  Probeer ook om een positieve houding te hebben en je te focussen op de bijzondere en unieke kansen en ervaringen die je hebt in plaats van op de dingen die je thuis mist.

Zoek contact met mensen in dezelfde situatie

Zoek uit of er in de regio waar jij op uitwisseling gaat andere uitwisselingsstudenten zijn. Het kan enorm helpen om mensen te leren kennen die in jouw situatie zitten of hebben gezeten en dus dezelfde dingen meemaken als jij. Ze zullen tijdens hun uitwisseling waarschijnlijk tegen dezelfde dingen aanlopen en je begrijpen als je het even moeilijk is. Het is daarom erg fijn om hierover met elkaar te kunnen praten. Ook kan je tips met elkaar delen om sneller je weg te vinden en je uitwisseling makkelijker te maken.

Plan leuke uitjes en activiteiten

Het uitkijken naar leuke activiteiten kan werken als afleiding voor heimwee en als motivatie. Plan regelmatig uitjes met vrienden en je gastgezin. Denk bijvoorbeeld aan excursies naar leuke plekken of evenementen. Dit is natuurlijk ook de perfecte manier om het uitwisselingsland en de omgeving waar je verblijft beter te leren kennen.

Gun jezelf de tijd

Wees geduldig en gun jezelf de tijd om je nieuwe omgeving stap voor stap te verkennen en eraan te wennen. Het is volkomen normaal als het in het begin wat stroef verloopt met je nieuwe klasgenoten, je gastgezin, of bij het begrijpen van de lesstof. De mensen om je heen zullen je eerst moeten leren kennen voordat er een diepere connectie kan ontstaan. Dit kost tijd en geduld, zowel van hun kant als van de jouwe. Wees dus niet te streng voor jezelf en geef jezelf de ruimte om te groeien en je aan te passen aan deze nieuwe situatie. Het is een proces dat tijd nodig heeft, maar uiteindelijk zul je merken dat je je steeds meer op je gemak gaat voelen.

Heimwee kan tijdens je high school uitwisseling een uitdaging vormen, maar met de juiste benadering en mindset kun je het overwinnen! Blijf positief en benut alle kansen die je uitwisseling biedt. De tips hierboven helpen je om heimwee te verminderen, zodat je volledig kunt genieten van dit bijzondere avontuur. Onthoud dat het normaal is om af en toe heimwee te voelen. Zie het als een kans om te groeien en te leren, en je zult merken dat je uitwisseling een waardevolle en leerzame ervaring wordt. Aarzel niet om hulp of advies te vragen; er zijn altijd mensen bereid om je te ondersteunen bij het maximale uit je unieke uitwisseling te halen.