fbpx

Hoe maak je een High School exchange bucketlist?

Op uitwisseling gaan naar een High School in het buitenland is een geweldige ervaring en unieke kans om nieuwe ervaringen op te doen, een nieuwe cultuur te leren kennen, nieuwe mensen te ontmoeten en jezelf te ontwikkelen. Als je dit avontuur aangaat, wil je er natuurlijk alles uithalen wat erin zit en daarom is het een goed idee om een bucketlist te maken. Deze lijst helpt je om je doelen en wensen te ordenen en ervoor te zorgen dat je geen belangrijke ervaringen mist. Hieronder tips en ideeën voor jouw bucketlist!

1.        Voorbereiding

Voordat je vertrekt is het belangrijk om zoveel mogelijk over je gastland te leren. Wat zijn de bekendste en belangrijkste bezienswaardigheden? Welke lokale tradities en gebruiken zijn er? Zijn er evenementen die je zou willen bijwonen? Hoe verschilt de levensstijl van die in Nederland? Hoe meer je weet, hoe beter je een bucket list kunt opstellen. Denk na over wat je wilt bereiken tijdens je uitwisseling. Wil je nieuwe vrienden maken, een nieuwe taal leren of je taalvaardigheden verbeteren, of specifieke academische doelen behalen? Door duidelijke doelen te hebben, kun je gericht dingen aan je bucket list toevoegen om deze te behalen.

2.        Culturele ervaringen

Ieder land heeft zijn eigen unieke cultuur en geschiedenis. Maak, als je hierin geïnteresseerd bent, een lijst van musea, historische plekken, monumenten en culturele centra die je wilt bezoeken. Ook hebben veel landen unieke festivals en evenementen die je niet mag missen als je in de buurt bent en is eten in veel landen een belangrijk onderdeel van de cultuur. Maak een lijst van lokale gerechten die je wilt proberen. Of het nu gaat om pasta in Italië of sushi in Japan, zorg ervoor dat je de smaken van je gastland leert kennen en ben niet bang om nieuwe dingen te proberen. Proef de lokale lekkernijen door het bezoeken van lokale markten, restaurantjes of door het eten bij locals.

3.        Academische- en schoolactiviteiten

Één van de makkelijkste manieren om nieuwe vrienden te maken is door lid te worden van een sportteam of club. In het buitenland zijn scholen hier vaak nog actiever mee bezig dan in Nederland en vooral in Amerika bestaat er een echte 'High School Spirit'. Studenten zijn trots op hun school en er wordt veel op en rondom deze school georganiseerd. Maak een lijst van sporten en clubs die jou interessant lijken en probeer een keer iets nieuws. Wat dacht je van ijshockey, football of cheerleaden? Of wat dacht je ervan om lid te worden van een debat-, kunst-, wiskunde-, of fotografieclub? Deelnemen aan (nieuwe) sporten of clubs is niet alleen goed voor je sociale kring, maar ook voor je cv. Ontwikkel jezelf persoonlijk of academisch. Neem deel aan alle evenementen die vanuit de school worden georganiseerd zoals schoolfeesten, talentenshows en culturele dagen. Maak een lijst van events die je zeker niet mag missen.

4.        Reizen en avonturen beleven

Naast je dagelijkse schoolleven is het ook erg belangrijk om tijd te maken om te reizen en avonturen te beleven. Maak een lijst van stranden, bergen, steden, dorpen of natuurgebieden die je absoluut niet mag missen. Plan avontuurlijke activiteiten, waar jouw nieuwe omgeving bekend om staat, en leer hoe het moet! Wat dacht je van bergbeklimmen, surfen of skiën? Het doen van activiteiten biedt een geweldige kans om zowel de omgeving, als mensen én en nieuwe sport te leren kennen. Mocht je in de gelegenheid zijn om ook makkelijk naar andere landen te reizen, grijp deze kans! Ben je in Australië, bezoek meteen Nieuw-Zeeland! Ben je in Thailand, kun je misschien wel een tripje maken door Laos, Vietnam en Cambodja. Haal het beste uit jouw locatie en profiteer van de locatie. Misschien weet jij na jouw exchange wel het verschil tussen de staten, dialecten en mensen want iedere locatie brengt weer iets unieks.

5.        Persoonlijke ontwikkeling

Tijdens jouw uitwisseling zul jij veel nieuwe vriendschappen sluiten en zelfs vrienden voor het leven maken. Met deze vrienden maak jij een unieke ervaring mee, een tijd van je leven die jij nooit meer zal vergeten. Wist je ook dat veel studenten uit andere landen het juist leuk vinden als er een international in de klas komt? Jij bent uniek en bijzonder, zij zijn ook benieuwd naar jouw cultuur! Waarom is Nederland leuk? Of wat zijn nou eigenlijk de tradities in ons kikkerlandje? Daar kom je waarschijnlijk achter door naar een ander land te gaan. Een tip: kringverjaardagen en een verjaardagskalender op het toilet is iets wat stiekem niet veel andere landen doen (;

Stel doelen voor jezelf. Wat is jouw doel van de uitwisseling? Vanuit daar kun je items op je bucketlist zetten die je graag afgevinkt wil hebben voor jouw terugkomst naar Nederland. Dit kan variëren van het hebben van een bepaald  spraak- of schrijfniveau in een vreemde taal, betere fysieke of mentale gezondheid, het opbouwen van zelfvertrouwen of het ontdekken van een nieuwe hobby. Jij kiest waar jij je tijd en moeite in wil steken.

6.        Reflecteer

Het bijhouden van een dagboek kan je helpen om je ervaringen te verwerken en te onthouden. Een doel kan zijn om bijvoorbeeld elke dag of iedere week iets op te schrijven. Schrijf op wat je hebt meegemaakt, hoe je je voelt of wat je over een aantal jaar leuk zou vinden om terug te lezen. Ben je halverwege? Kijk eens naar je bucketlist, hoe ver ben je? Is het realistisch dat je alles gaat afvinken of zul je je lijst een beetje moeten bijstellen. Het goed om een grote bucketlist te hebben maar houd het ook realistisch. Heb je nog maar een paar weken? Stel prioriteiten en plan de doelen/activiteiten in en vraag om hulp wanneer je er zelf niet uitkomt hoe iets gedaan moet worden of hoe je iets het beste kan aanpakken of bereiken.

7.        Documenteer je avontuur

Zorg ervoor dat je je camera of telefoon bij de hand hebt om speciale momenten vast te leggen. Je kunt je ervaringen bijhouden in blogs of vlogs om je ervaringen te delen met je familie en vrienden, maar ook om later terug te kijken. Aan het einde van je uitwisseling kun je een fotoboek of scrapbook maken van al de herinneringen die je hebt gemaakt. Dit is een leuke manier om je ervaring en al de herinneringen tastbaar te maken.

8.         Realistische planning

Door een goede balans te vinden tussen studie en ontspanning, kun je optimaal profiteren van je tijd op de high school, zonder dat je jezelf overbelast. Dit zorgt ervoor dat je niet alleen academisch succes behaalt, maar ook echt geniet van al het moois dat deze periode je te bieden heeft.

9.        Wees flexibel en sta open voor nieuwe ervaringen

Niet alles kan van tevoren gepland worden, maar onthoud dat de beste ervaringen vaak voortkomen uit onverwachte momenten. Blijf daarom flexibel en openstaan voor nieuwe avonturen, zelfs als ze niet op je oorspronkelijke bucketlist stonden. Wees bereid om je doelen tijdens je uitwisseling aan te passen; niet alles zal altijd volgens plan verlopen. Zie tegenslagen en uitdagingen als waardevolle leermomenten en kansen om te groeien. Wees geduldig met jezelf en besef dat het oké is om fouten te maken, daar leer je juist het meeste van.

Maak een bucketlist om alles uit jouw high school uitwisseling te halen! Een bucketlist is voor iedereen anders, schrijf wat JIJ graag zou willen doen en maak je dromen waar. Vraag om hulp of nodig andere uit om dingen samen te doen.